Den befridde familien

Josefin Olevik
Oversatt av Monica Isakstuen

Hva er en familie? Hvorfor bygges fortsatt de fleste boliger for to voksne og to barn? Er det en menneskerett å få barn - uansett alder, kjønn eller seksuell legning? Og: Kan vi noen gang befri oss fra de «reglene» som ligger i vår biologi?

Josefin Oleviks skarpe og høyaktuelle debattbok er en liten skatt som utfordrer leseren til å tenke fritt om foreldreskap, familierelasjoner, husholdning, fordommer, natur, biologiske begrensninger og kultur.

Hun skriver engasjerende om alenemødres levekår, det historiske og politiske bakteppet for kunstig befruktning, eggdonasjon, sæddonasjon og surrogati. Hun forteller om sitt eget valg om å bli enslig forelder, befruktet på den danske klinikken Storken og deretter om å være «lykkelig gift med staten».

”Den befridde familien er en klok, rik, veltenkt og velskrevet bok. På en vidunderlig og fruktbar måte bruker hun blant annet klassikere som Mary Shelleys Frankenstein, Carl Jonas Love Almqvists Det går an og Gabriel García Márquez’ Hundre års ensomhet for å sidebelyse sine og andres tanker om familien, og om det som ligger så nært: naturen og det Naturlige.”
Göteborgs-Posten

“Josefin Oleviks bok er en skatt!”
Göteborgs-Posten

“Noe av det mest interessante jeg har lest om foreldreskap”
Sydsvenskan

“Tittelen er tilsiktet provoserende – hva er det familien har blitt befridd fra? […]
Patriarkatet er historiens største gåte. Ingenting i evolusjonen kan forklare hvorfor menn til alle tider og i alle samfunn har undertrykket kvinner. Jeg tror at familien veldig lenge ville være et svar på det spørsmålet, men har gitt opp og nå ber om å bli befridd fra det ansvaret.”
Aftonbladet, Inga-Lina Lindqvist

Josefin Olevik er en svensk journalist og forfatter som bor i Stockholm. Hun skriver i en rekke svenske aviser og tidsskrift og debuterte som forfatter i 2009 med Campingland: en berättelse om flintastek, flukthål och förtältsromantik, før den Den befridde familien kom i 2016.

Den befridde familien
Den befridde familien