Filosofiens natt

Lars Norén
Oversatt av Knut Ofstad
328,-

189 sider

Den svenske forfatteren Lars Nóren (f. 1944), debuterte som lyriker allerede som 19 åring i 1963, men er mest kjent, og beryktet, som dramatiker av stort internasjonalt format, og blir stadig satt opp på teaterscener verden over.

Etter et opphold på over 40 år har en av Nordens virkelig store litterære nestorer returnert til prosaen. Filosofiens natt, som i form kanskje mest likner en replikkløs monolog, er en eksistensiell enetale; en lang natts undring omkring døden.

Som alltid skildrer Norén mennesket som et vesen som lever tett på sin eksistensielle grense. Her tenker, prater og mumler en person seg gjennom natten. Man forstår at slutten  nærmer seg, og teksten jakter forsoning med slutten og samtidig et behov for sette ord på de ytterste menneskelige spørsmål og redselen foran den endelige natten. 

På mange måter er Filosofiens natt et grenseoverskridende verk, men her er likevel alle kjennetegn på Noréns litteratur, uansett sjanger. Lyrisk fortetning, modige overganger i tanke og billedspråk, et hverdagsnært talespråk som likevel rommer noe annet, et annet høyere sjelegranskende og skjebnetungt perspektiv. Og i alt dette, også humor.

Filosofiens natt ble nominert til Nordisk råds litteraturpris 2013

 

”Noréns nihilisme har aldri vært vakrere”

Svenska Dagbladet

”Lars Norén har gitt ut et kullsort mesterverk av en bok. Filosofiens natt er et dystert rekviem, som setter en i godt humør.”

Politiken

”Jag hadde glemt at litteratur kunne være så rik, så sann og oppriktig.

– Göteborgsposten

 

 

 

Filosofiens natt
Filosofiens natt