Mannemenneske

Brit Aksnes
kr 299,-

Til tross for markant større likestilling, pappaperm og vennskapelig bromance: Hvor mye kjenner menn på presset om å oppføre seg som mannfolk? Er det greit å grine? Vil alle menn alltid ha sex? Er homofobi fremdeles noe selv liberale, unge menn kjenner på? Kan han fortelle bestekompisen sin alt?

I 1978 kom det ut ei bok som het Menn og elskere – kjærlighetens lykke og ulykke skrevet av Åshild Ulstrup. I boka intervjua Ulstrup 25 menn i alderen fra 16 til 75 år, og resultatet ble et unikt tidsbilde og et uvurderlig dokument der menn forteller ærlig om mannsrolla.

Denne høsten er det 40 år siden Ulstrups bok, og nå har Brit Aksnes valgt å gjenta prosjektet i sin helt egne tapning.

Boka er 23 portrett av menn, ett kapittel per mann, der alle er anonymisert. Og Aksnes får mennene i tale, og får gitt dem en stemme som får brakt deres indre monolog ut i det offentlige. For hva tenker egentlig mannen innerst inne? Enn så høylytte menn kan være, så trenger de en stemme som sier det som ikke blir sagt høyt også. Det er stor forskjell på mennene og det er ofte lite som samsvarer med det bildet en har av mannsrolla.

Ulstrups bok kom ut i 1978, og i tiden som har gått siden den gang har vi visstnok hatt en likestillingsrevolusjon. Hvordan ser egentlig bildet ut 40 år seinere?

Basert på Ulstrups bok laget Aksnes programserien ”Mannfolk”, sendt på NRK P2 og Ekko våren 2017, og en typisk reaksjon hun fikk var at "endelig kan vi mannfolk få forklare oss!" Selv om mennene stort sett støtter både kvinnekamp og likestilling, så kjenner de seg også i ei skvis – får de lov å være menn? Er det ok å grine og fremdeles være mandig? hvorfor vil kona ha mindre sex enn han?

"Mannemenneske" tar opp saker som mannfolka kanskje ikke ville fortalt hadde det ikke vært for at dette er anonymt. Ei slik bok er bra for både menn og damer.

Brit Aksnes vil delta både på Kapittelfestivalen i Stavanger og på Litteratursymposiet i Odda, samt på flere andre arenaer i løpet av høsten.

 

Mannemenneske
Mannemenneske