Spørrespillet eller Reisen til det sonore landet

Peter Handke
Oversatt av Elisabeth Beanca Halvorsen

ISBN: 978-82-8383-035-4
Dramatikk
kr. 349,-

Den østerrikske forfatteren Peter Handke (f. 1942) er en bauta, og en omstridt sådan, i den moderne europeiske litteraturen. Med Spørrespillet eller Reisen til det sonore landet (1989) gir Pelikanen ut et av hans mest sentrale stykker, gjerne omtalt som Handkes Faust.

Spørrespillet eller Reisen til det sonore landet er paradoksalt nok Handkes mest sjeldne spilte skuespill, men blir svært ofte lest av dem som vil forstå Handke og hans senere dramatikk. Kunsten å spørre er et naturpoetisk, filosoferende og humoristisk vandredrama inspirert av blant annet Goethes Wilhelm Meisters lærerår og den japanske poeten Matsuo Bashos The Narrow Road to the Deep North. Handke har selv kalt dramaet sin Faust, hvor de navnløse i et reisefølge på sju jakter på de viktige og riktige spørsmålene i livet, i det som utspiller seg som et spørrespill på en spørrereise: For å kunne spørre og for å kunne tenke må man samtidig gå.

I stykket berører Handke store eksistensielle spørsmål og reisen er like mye en indre som en ytre. Personene befinner seg hele tiden i samklang, gjenklang, og, eller misklang med naturen (og hverandre), og de forsvinner dypere og dypere inn i landskapet uten at noen vet hvor reisen ender. På mange måter er det språket som spiller hovedrollen i spørrespillet, hvordan spørsmålene formuleres, hvordan de vrir og vendes på og kastes fram og tilbake mellom de ofte rådløse figurene. 

Høsten 2018 setter Nationaltheatret i Oslo opp stykket under tittelen Kunsten å spørre, eller reisen til det sonore landet, med Melanie Mederlind som regissør.